Amsterdamned, Rotterdamned en Halloween Horrorshow

Wie van Halloween en Horror houdt, komt in oktober goed aan z’n trekken met de Halloween Horrorshow, Amsterdamned en Rotterdamned. Allemaal georganiseerd door Mr. Horror Jan Doense.

Van woensdag 25 tot en met vrijdag 27 oktober vindt in het Amsterdamse Filmtheater Kriterion, Roetersstraat 170, de tweede editie plaats van genrefilmfestival Amsterdamned. Tien nieuwe en oude films zullen worden vertoond in de genres horror, fantasy, sciencefiction & cult.

Zaterdag 28 oktober kunnen de liefhebbers zich vanaf 24:00 uur in Pathé Tuschinski Amsterdam en in 21 andere steden bij de Halloween Horror Show onderdompelen in horror van het zuiverste water.

Zaterdag 4 november wordt in KINO Rotterdam, Gouvernestraat 129-133, onder de titel Rotterdamned een speciaal programma gepresenteerd ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de Nederhorrorklassieker De Johnsons.

Films op de Halloween Horrorshow

The Autopsy of Jane Doe
Regie: Andre Øvredal
Met: Brian Cox, Emile Hirsch, Ophelia Lovibond, Olwen Kelly e.a.
Het lijk van een onbekende jonge vrouw wordt gevonden in een huis waar een familie is uitgemoord. Wie is zij? En waarom is haar lichaam zo goed geconserveerd? Twee pathalogen-anatoom, vader (Brian Cox) en zoon (Emile Hirsch), verrichten een spoedsectie op het lichaam – midden in de nacht, in de kelder van hun lijkenhuis in een klein stadje. Langzaam maar zeker geeft Jane Doe haar duistere geheimen prijs. De Noorse regisseur Andre Øvredal volgde zijn komische fantasyfilm Trollhunter op met een minimalistisch creep fest, dat het moet hebben van een onheilspellende sfeer, voortreffelijke schrikmomenten en een dijk van een mysterie. Een sterke maag is wel vereist, aldus horrorkenner Kim Newman in zijn jubelende recensie in Empire.

The Autopsy of Jane Doe.

Jigsaw
Regie: Michael en Peter Spierig
Met: Matt Passmore, Callum Keith Rennie, Clé Bennett, Brittany Allen e.a.
Jigsaw is terug! Of toch niet? De politie wordt geconfronteerd met een reeks sadistische moorden die het stempel lijkt te dragen van de legendarische moordenaar die al meer dan tien jaar dood is. Is de Jigsaw Killer opgestaan uit de dood? Was hij eigenlijk wel dood? Of probeert iemand anders zijn werk voort te zetten? Zeven jaar na de laatste Saw-film wordt de reeks nieuw leven ingeblazen door de getalenteerde Spierig Brothers (Undead, Daybreakers, Predestination), die hun film in een interview omschreven als ‘a perfect Halloween scarefest’. Jigsaw belooft, aldus de regisseurs, minder martelhorror, maar meer humor, veel mysterie en emmers vol ‘good fun gore’. Een perfecte titel voor de Halloween Horror Show dus!

Don’t Hang Up
Regie: Damien Macé en Alexis Waisbrot
Met: Gregg Sulkin, Garrett Clayton, Bella Dayne, Sienna Guillory e.a.
Sam en Brady zijn meesters van de prank call: ze bellen mensen midden in de nacht op, doen zich voor als iemand anders en proberen hun slachtoffers op de kast te jagen. Via social media kunnen hun fans live meegenieten van hun practical jokes. Wie genoeg horrorfilms heeft gezien, weet dat dit soort geintjes wel eens noodlottig kan uitpakken en dat de daders vervolgens gruwelijk moeten boeten. Zo ook in Don’t Hang Up, het verrassend spannende (en bloederige!) regiedebuut van twee visual effects tovenaars die o.a. meewerkten aan Avatar en Doctor Strange. Deze film is weliswaar een stuk kleinschaliger, maar zelfs met bescheiden middelen weet het regisseursduo een hoop visuele flair te creëren en laat het de camera even verrassende bewegingen maken als het slimme scenario.

It Stains the Sands Red
Regie: Colin Minihan
Met: Brittany Allen, Juan Riedinger, Merwin Mondesir, Kristopher Higgins e.a.
Terwijl de wereld ten onder gaat aan een zombieplaag, loopt de auto van Nick en Molly vast in het zand van de woestijn bij Las Vegas. En wordt Nick te grazen genomen door uitgerekend die ene hongerige zombie die net langskomt. Molly staat voor een dilemma. Het vliegveld waarnaar ze onderweg waren is 50 kilometer verder. Als ze flink doorstapt kan ze die langzame zombie wel afschudden, toch? Maar die zombie hoeft nooit te slapen en hij blijft maar komen. Molly kan maar één ding doen: de confrontatie aangaan met haar achtervolger. Deze bijzonder originele zombiefilm haalt maximaal rendement uit een minimaal gegeven. ‘As funny as it is gross out gory’, aldus de recensent van de website Bloody Flicks. Een crowdpleaser dus – en de terechte winnaar van het Midnight X-Treme programma van het festival van Sitges.


Amsterdamned

Amsterdamned is in 2016 door Mr. Horror Jan Doense in het leven geroepen als eerbetoon aan Neerlands enige echte genrefilmmaker, Dick Maas. Vorig jaar opende de eerste editie van Amsterdamned met een vertoning van de gelijknamige klassieker.

Woensdagavond 25 oktober is De Lift (1984), die onlangs onder supervisie van Maas digitaal gerestaureerd werd ten behoeve van een Amerikaanse blu-ray release, de openingsfilm. Een groot aantal leden van de oorspronkelijke cast en crew zal bij deze bijzondere vertoning aanwezig zijn, onder wie Dick Maas, actrice Willeke van Ammelrooy en producent Matthijs van Heijningen.

Voorafgaand aan De Lift zal de nieuwe korte film van Maarten Groen, Salvatore, zijn Amsterdamse première beleven. Deze korte zwarte komedie werd door het Nederlands Film Festival geselecteerd voor de Gouden Kalveren-competitie. De makers van Salvatore, onder wie Hans Dagelet en Egbert-Jan Weeber (cast), Maarten Groen (regie), Robert A. Jansen (scenario) en Herman Slagter, Jan Doense en Niels Visser (producenten), zullen aanwezig zijn.

Alle hoofdfilms op Amsterdamned worden vooraf gegaan door een korte film. Adele Hartley, programmeur en organisator van het festival Dead By Dawn in Edinburgh, is als gastprogrammeur verantwoordelijk voor de selectie van deze fantastische korte films.

Hommage John Boorman
Dit jaar presenteert Amsterdamned een eerbetoon aan de Britse cineast John Boorman met drie door hem geregisseerde genreklassiekers: Deliverance (1972), Zardoz (1974) en Excalibur (1981).

Kriterion
De mogelijkheid om tussendoor en na afloop na en bij te praten is een essentieel onderdeel van Amsterdamned. Het gezellige café van Kriterion leent zich hier uitstekend voor. Net als vorig jaar zullen er in de lobby stands zijn van Schokkend Nieuws (hét Nederlandse fanzine), de American Book Center (de betere genrefilmboeken) en Concerto (DVD’s). Ook zal er in Kriterion i.s.m. galerie Movie-Ink een kleine expositie worden gehouden met affiches en stills van De Lift.

Schokkend Nieuws, cover door Erik Kriek.

Rotterdamned
Zaterdagavond 4 november zal, ter gelegenheid van zijn 25ste verjaardag, de digitaal gerestaureerde versie van Rudolf van den Bergs Nederhorror-klassieker De Johnsons (1992) worden vertoond in aanwezigheid van cast en crew. Voorafgaand vindt de wereldpremière plaats van de documentaire Xangadix Lives! van Yfke van Berkelaer en Bram Roza, waarin de turbulente ontstaansgeschiedenis van De Johnsons wordt belicht.

PROGRAMMA EN TOEGANGSKAARTEN

Amsterdamned
Kaartverkoop: aan de kassa van Kriterion / zie ook www.amsterdamnedfilmfestival.nl
Woensdag 25 oktober 2017 – Kriterion
17.00, K2DELIVERANCE (Hommage John Boorman)
19.30, K1DE LIFT en SALVATORE (Openingsprogramma)
21.30, K2IT STAINS THE SANDS RED

Donderdag 26 oktober 2017 – Kriterion
17.00, K2ZARDOZ (Hommage John Boorman)
19.30, K2PSICONAUTAS, LOS NIÑOS OLVIDADOS
21.30, K2GAME OF DEATH

Vrijdag 27 oktober 2017 – Kriterion
17.00, K2EXCALIBUR (Hommage John Boorman)
19.30, K2THE AUTOPSY OF JANE DOE
21.30, K2THE EVIL WITHIN
24.00, K2THE VOID (Midnight Movie Special)

Halloween Horror Show
Zie voor alle steden en kaartverkoop: www.horrorshow.nl
Zaterdag 28 oktober 2017 – Pathé Tuschinski
24.00, PT1THE AUTOPSY OF JANE DOE
02.00, PT1JIGSAW
04.00, PT1DON’T HANG UP
06.00, PT1IT STAINS THE SANDS RED

Rotterdamned
Zie voor kaartverkoop: www.kinorotterdam.nl
Zaterdag 4 november 2017
19.30, Kino 1XANGADIX LIVES! en DE JOHNSONS

Share